Avl
Nytt sædprodukt lanseres

Mixed Angus

Tyr, Geno og SpermVital lanserer Mixed Angus SV i løpet av oktober. Produktet er en semindose hvor det er blandet sæd fra tre ulike seminokser av Aberdeen Angus. Dette er ikke et produkt for de som driver avl på renrase, men et produkt som er etterspurt i melkemarkedet. I dag er SpermVital tilgjengelig på fem raser av kjøttfe. Dette blir en utvidelse av eksisterende tilbud som vi har per i dag.

Per Sigve Lien

Daglig leder i Tyr

Hans Storlien

Leder kunde og medlemstjenester i Geno

74120 Starman av Furnes er en av angusoksene som vil bli brukt i det nye sædproduktet Mixed Angus SV som lanseres nå i oktober.

Foto: Jan Arve Kristiansen

Internasjonalt er det en tung trend i retning bruk av kjønnsseparert sæd på de beste kuene for rekruttering, mens det brukes kjøttfe på resten av melkekuene. Fra Storbritannia rapporteres det om at 70 prosent av melkekuene insemineres med kjøttfesæd. Utviklingen er den samme her i Norge. 80 prosent av inseminasjonene med kjøttfe benyttes nå i mjølkemarkedet.

Fire okser vil bli brukt

Foreløpig er «mixed semen» («blandasæd») lite brukt her i Norge, men det er leverandører i markedet. For å være leveransedyktig i alle kategorier har Tyr, Geno og SpermVital gått sammen om å lansere dette produktet. Oksene som er plukket ut, er alle okser som har høye avlsverdier for produksjon og gode fenotypiske resultater for intramuskulært fett. Oksene som det produseres av er 74119 Hovin Sokrates, 74120 Starman av Furnes, 74128 Trym av Grani og 74129 Terra Red Six av Haukabø. Blandingene vil bestå av tre av disse oksene.

Hvorfor mixed angus?

Internasjonale resultater viser gode drektighetsresultater ved bruk av blandet sæd. Ved å i tillegg produsere dette som SV-sæd mener vi å øke drektigheten ytterligere. Det er resultater og tilfredsheten med produktet som er målet med lanseringen. Foreløpig er det et begrenset antall doser som gjøres tilgjengelig. Markedet vil styre hvor raskt denne produksjonen økes.

Internasjonalt forekommer det også blandet sæd fra ulike raser, men her lanseres det kun av rasen Angus, og det er kun som SV-sæd. Etterspørselen i markedet etter nye produktkategorier skjer stadig, og det er viktig å være leveransedyktig på de ulike kategorier av semin. Derfor lanseres blandingsproduktet, og det er viktig å understreke at det ikke er produkt for de som driver renraseavl. Produktet er ikke fordelaktig i forhold til avlsarbeidet, unntatt hvis avkom eventuelt genotypes.

Pris og tilgjengelighet

Det er ungokser av kjøttfe som inngår i dette produktet. Pris ut fra dette blir kr 465,- pr dose. Det er foreløpig ikke diskutert hvor dette skal lanseres. Det er et begrenset antall doser, så det er mulig at det kun prøves ut i enkelte distrikter i første omgang.